Välj en sida

Köket.se är en av Sveriges största matsajter om ni inte redan visste det.  Med ungefär 800 000 besök i veckan inspirerar och påverkar Köket.se vad som lagas och ställs på middagsbordet i Sverige varje vecka.  Genom matprogrammen i TV4 och Kökets egna bak och middagstips läggs ca 30 nya recept ut varje vecka, skapade av kockar och matproffs. Den resa som Köket.se gör nu handlar till stor del om att erbjuda mer än recept såsom fler tjänster och innehåll som inspirerar, hjälper och utveckla våra användare.

Behoven i olika situationer
Svenskarnas intresse för mat är stort och många vill lära sig mer om att äta hälsosamt, klimatsmart men också fördjupa sin egen matlagningskunskap.
Det finns så olika behov, problem och upplevelser av olika slag runt matlagning och bakning.
För att exempelvis möta suget efter mer kunskap om matlagning och ge användarna nya möjligheter till att utveckla sig så kom ”Kökets kurser” till, med bak- och matlagningskurser  online.
Under 2018 lanserades två ny matlagningskurser, Tea Malmegårds ”Lyckas med tårtor” i juni och Pauls Svenssons ”Skapa magi med grönsaker” i december.
Kurserna har tagits emot väldigt positivt och visar att för många av våra användare är mat ett riktigt stort intresse man lägger ner mycket tid och engagemang på. En stund man investerar i sig själv och sitt intresse helt enkelt.

Men så har vi en helt annan motsatt situation, den där vardagsstunden när vi är trötta, lite hungriga och bara måste lösa dagens middag, vi kallar situationen ”Middagspanik”.
Någon gång har vi väl alla varit där, man ska hitta något gott och lättlagat, kan det vara billigt och hälsosamt är det också bra 🙂
Det är mycket vi vill som konsumenter och hemmakockar. I denna situation tror vi att Köket kan förenkla och hjälpa, mycket mer än vad vi gör idag. Något som ofta har kommit fram i användarintervjuer är att rabatter och erbjudanden är en viktig utgångspunkt till middagsplanering och matinköp.
Så hur kan vi kombinera våra recept med erbjudanden där du bor och på så sätt ge dig middagstips till bra pris? Många vill också planera middagarna i större utsträckning för att spara tid och pengar, men lyckas inte, hur kan Köket göra lite av jobbet och göra din middagsplanering smidig?
Det är bland annat de här frågorna vi kommer undersöka och försöka hitta våra lösningar på under 2019. I höstas skapade vi en betaversion av Kökets inköpslista så att man lättare kan handla ett eller flera recept i butik vilket varit efterfrågat, nu ska vi ta nästa steg.

Vilka utmaningar har vi?
När vi började ta oss an funktionen inköpslistan så var vi tvungna att ta tag i en större aktivitet, receptens datakvalitet. Det var vi medvetna om, men våra användare var också snabba att påpeka att listan behövde bli smartare, när vi släppte en första version.
Så klart vill man inte att samma ingrediens ska stå på flera rader i listan bara för att den förekommer i två olika recept. Vi har fram till nu inte varit så konsekventa i hur vi skriver  recept och exempelvis ingrediensnamn. Våra recept kommer från många olika kockar och trots en grym redaktion som kvalitetssäkrar och ser till att våra recept blir läsbara, så hade vi tidigare ingen framtagen standard på hur vi skrev våra recept.

Här fick vi nu slå ihop våra kompetenser i teamet och börja ett gemensamt ”städjobb”. Recepten började inventeras, skrivregler togs fram, script skrevs och städsessioner bokades där vi alla satt och ”tvättade” receptdata. Steg för steg har vi gemensamt förbättrat data och innehåll genom olika aktiviteter. Ett jobb som visserligen bara är påbörjat och som kan kännas ganska tungt och omfattande, men som vi också har konstaterat har varit bra och roligt. Kökets produktägare Erik Lidén och utvecklare Anders Windelhed har planerat arbetet och delat upp det i lämpliga delar så vi lättare har kunnat fokusera på en del i taget.
Ett arbetssätt vi försöker ha i det mesta vi gör och som ibland kan vara det som avgör om vi ska lyckas eller inte.  Sessionerna då vi gemensamt jobbade med recepten fick oss alla att fokusera på kärnan i vår sajt, våra recept och gav ny förståelse för redaktionens arbete men också innehållet i sig. Tur att vi tyckte det var lite kul iallafall för som sagt vi har mycket kvar att göra här.

Vi har några punkter i fokus under 2019 för att Kökets ska lyckas att flytta fram positionen och i högre grad förenkla matvardagen för våra användare

  • Förbättra receptens datakvalitet
    Utan bra data i grunden kan vi inte ta våra recept vidare till nya tjänster så här ska fortsätta att lägga tid och kraft.
  • Med användarintervjuer och visuell ”Kundresa” som samlar insikterna, ser vi helheten men också användarens behov i olika situationer.
  • Vi tar hjälp av arbetsformatet ”Hackdays/Fokusarbete” för att få hela teamets fokus och kompetens samlad, det är då vi når bäst resultat.
  • Vi försöker få in mätning och uppföljning som en naturlig del i alla aktiviteter vi gör.

Så håll ögonen på Köket.se under året och berätta gärna nedan hur du ser att din matvardag bäst kan förenklas.

Anna Raask, UX-designer Köket.se