Välj en sida
2010 skrev Steve Jobs ett öppet brev till Adobe där han dömde ut framtiden för att spela video i Flash. Problem då som nu är alla säkerhetshål som funnits i produkten genom åren. Säkerhetsproblemen i Adobe Flash har vuxit med tiden och var som högst förra året. Det har tagit nästa sex år för verkligheten att komma ikapp den visionära Steve Jobs, men nu händer det överallt.
adobe_flash_player___cve_security_vulnerabilities__versions_and_detailed_reports
Säkerhetsproblemen i Adobe Flash

Från och med Chrome 55, som beräknas släppas i december, så kommer användare bli tvungen att aktivt aktivera flash i browsern. Redan i Augusti så började Firefox blocka visst Flash-innehåll i  browsern. Och i den senaste OS versionen från Apple, MacOS Sierra, så kräver Safari att du aktivt godkänner att du vill se innehåll i Flash och att du känner till de säkerhetsproblem som finns med Flash. Microsoft rör sig även som i samma riktning med deras nya Edge browser.

I vårt OVP team, inom teknikavdelningen, bygger vi just nu nästa generations videospelare för både TV4 och C More. Tanken är att vi ska ersätta dagens gamla videospelare i Flash på TV4 Play och den gamla Silverlightspelaren på C More med en ny spelare byggd i HTML5. Flash för video slog igenom stort i och med lanseringen av Youtube 2005 och har sedan dess använts av bolag världen över för att spela video på internet. TV4 Play lanserade flash på TV4 2009, efter att länge använt Windows media. Vi ligger idag långt fram jämfört med många andra broadcasters runt om i världen som fortfarande är 100% beroende av Flash för att tjäna pengar på video.

Från ett användarperspektiv så är detta jättepositivt. Användarna av TV4Play och C More kan förvänta sig snabbare laddningstider, förbättra säkerhet och lägre batterianvändning. Att vi byggt allt internt och på en ny kodbas möjliggör även en snabbare utvecklingstakt framåt kring spelarfunktionalitet som exempelvis ad-insertion eller integrerad statistik. Här söker vi fler utvecklare som vill jobba med spelarutveckling på Android, IOS och HTML5.

Ett stort fokus för projektet har också varit att bryta ut spelaren från den övriga webbapplikationen. Genom att göra detta så kan samma spelare och funktionalitet användas på både TV4 Play och C More. Detta kommer ytterligare snabba på utvecklingen inom Bonnier Broadcasting och innebär att vi inte behöver lägga dubbla tiden på att bygga spelare separat för resp varumärke och sajt. Det innebär också att vi kan bygga upp en central spelarkompetens inom teknik.

Den nya HTML5-spelaren kommer att tas i bruk på C More under November månad och förhoppningsvis så kommer den sen att rullas ut på TV4 Play innan jul.