Välj en sida

I oktober 2013 så samlades app-, webb- och plattformsteamen på konferensanläggningen Sånga Säby för en hackday vilket resulterade i 11 intressanta hack. Sedan dess har vi haft några försök att arrangera mer spontana hackdays men de har saknat lite uppstyrning för att bli riktigt bra.

I december 2014 var det dags igen för en ordentlig hackday. Denna gång kallad Hackday Alfa eftersom vi ville prova en del saker i kringarrangemang inför kommande hackdays som involverar andra avdelningar på TV4.

Carl Pehrson och Purre Persson demonstrerar sin On Air-app

Hackdagen hölls en fredag med efterföljande presentation på måndagen. Under fredagen bjöds på fika, pizzalunch, Nespresso-kaffe och godis och det hela avslutades med en after work.

När teamen från Teknikutvecklingsavdelningens hackday presenterade sina bidrag på måndagsförmiddagen bjöds det på automatöversatta TV-program, rumssökar-robot och en aldrig sinande ström av julklipp.

Peter Marklund och David Hall inledde med att presentera hur de tagit segmenttestet som finns i Excel-form på intranätet och gjort en webbapplikation av det. På så sätt slipper man öppna Excel för att få reda på vilken av de fem olika typerna man tillhör. Arbetet innefattade att förstå sig på hur uträkningen i Excel-dokumentet gjordes och hjälp gavs av Magnus Hessbo och Morgan Sandström på TNS Sifo. Ni kan alltså ta testet själva genom att följa denna länk.

Under ledordet ”Som SVT Flow fast begripligt” gav teamet ”Julmys med TV4” en kanal med julklipp i en vacker förpackning och ändlös julkänsla. I sitt grundläge får man en jultemad videospelare som visar klipp med jultema i en lång rad. När ett klipp är slut spelas nästa (med en rubrikskylt som visas emellan). Klippen är dessutom taggade så att man kan välja om man vill se mer bakning och mindre ångest. Teamet bakom bestod av de personer som dagligen jobbar med utveckling av TV4 Play så kanske kommer den att finnas ute på webben i någon tappning (inte nödvändigtvis med jultema) snart.

Ernst Kirchsteiger i julmysläge av TV4 Play

Marika Gartelius, Conny Gustafsson och Ingemar Lundberg (lag Testarna) berättade om hur de utifrån sitt behov av att effektivisera arbetet efter release av nya versioner av Louise arbetat fram en testprocess. I en avvägning mellan bra testtäckning och snabb testning behövs det bl.a. en feedback-loop för att se till att man täcker in tillräckligt mycket så att man fortfarande har ett fungerande system utan att alltför mycket tid går åt att testa saker där sannolikheten för att något ändrats är minimal.

Team l33t (Marcus Norling, Sebastian Holmqvist, Johan Mattsson, Magnus Olsson) utarbetade en lösning för automatöversatta textremsor i program. Undertexterna skickas in i ett publikt API som erbjuder översättning mellan en stor mängd språk. I det demonstrerade exemplet fick 112 poliser på liv och död nytt liv genom att översättas från undertextens svenska till t.ex. ryska.

Peter Hellberg och Sebastian Berggren som utgjorde Lag Silver hade utarbetat en lösning för det ständiga gisslet i huset på Tegeluddsvägen: att hitta till konferensrum. Genom att skicka ett enkelt kommando (/room skåne) i kommunikationsverktyget Slack får man omedelbart svar på var ett visst konferensrum ligger och dessutom med läget utritat på en karta. Det mesta arbetet gick ut på att markera positionerna för var och ett av konferensrummen på planskisserna. De hade också velat ha med de gamla namnen på konferensrummen men hittade inget material att utgå ifrån.

Purre Persson och Carl Pehrson presenterade sitt projekt OnAir som de och Erik Fehrm jobbat på. De använder sig av de meddelanden som automationen på Ericsson skickar ut alldeles omedelbart efter att en händelse inträffar i någon av våra kanaler (t.ex. att ett program börjar eller en viss reklamfilm visas). Dessa meddelanden har funnits ett tag men det har inte kommit till praktisk användning. I projektet som visades tog de hand om information och skickade vidare till en enkel webbapp som visade kanallogga och meddelandets innehåll. Ett tänkt användningsområde för dessa meddelanden är att meddela operatörer som Telia när ett program verkligen börjat så att deras inspelningar och restartfunktioner börjar när programmet börjar på riktigt.

De flesta av deltagarna i denna första av stora hackdays gav gott betyg även om de tyckte att de blivit störda lite för mycket av andra arbetsuppgifter under fredagen och önskat att de istället suttit någon annanstans där de lättare kunnat koncentrera sig och sitta ostört.

Nästa hackday är planerad till början av februari och då kommer den även innefatta säljare och reklamplanerare.