Välj en sida

Digital-TV-installation förknippar jag i allmänhet med strul och i synnerhet gäller det IPTV. Att det finns gradskillnader även i svårigheten med IPTV fick jag lära mig ikväll när jag försökte mig på Bredbandsbolagets TV-lösning.

Bredbandsbolagets box skickas med både programkort och användarnamn och lösenord. Innan man ens kommit så långt har det gått en hel del tid. Först med att stirra på en skärm med felmeddelande på engelska om webbläsare och där ordet ”available” är felstavat.

Därefter ska man på egen hand klura ut vilken kombination av strömcykling, standbyläge, bortkoppling av router och väldigt lång strömcykling som gör att boxen ens försöker komma i läget att starta. Den lövtunna manualen förutsätter förstås att alla kunder har Bredbandsbolagets ADSL-uppkoppling och inte Ethernet i väggen.

När boxen äntligen har startat så är det dags att uppgradera firmware. När det väl är gjort får man slå på boxen igen och då har man äntligen kommit till läget att skriva in användarnamn och lösenord. Dessa består bara av siffror men slår man två i för snabb följd blir det bokstäver i rutan.

Nämnde jag förresten att ett av segmenten i sjusegmentsdisplaysiffrorna är trasigt, så 8 blir A?

I ett första skede innan informationen om vad man abonnerar på kommit är bara vissa av kanalerna (SVT1, SVT2 och TV4) tillgängliga. Det skiljer ju inte så mycket mot andra operatörer. Det enda märkliga är att SVT24/Barnkanalen och Kunskapskanalen var bland de som inte gick att se, trots att de omfattas av vidaresändningsplikt.

Bildkvaliteten på kanalerna med standardupplösning ser vid en första anblick ut att vara av sämre kvalitet än motsvarande i Telias IPTV-tjänst.

Tittar man väl på det som ligger närmast vår verksamhet, video on demand, så blir man också förundrad. Vill jag se ett program från Sjuan så får jag i Play-delen välja Sjuan och får sedan en enda lista med alla avsnitt från alla program i Sjuan i bokstavsordning. När man väl skrollat förbi alla program på A-R och kommit till Spårlöst (och skrollning i lång lista med fjärrkontroll är ingen höjdare) så blir man ändå konfunderad när man får välja på ”Spårlöst del 2” och ”Spårlöst del 2” efter varandra. De kommer säkerligen från två olika säsonger, frågan är vilka.

Finns det då inget bra med Bredbandsbolagets IPTV? Jo, fjärrkontrollen ser riktigt bra ut med vad som vid första anblick verkar vara ett föredömligt få antal knappar och god placering. Kanalbyten går fort även om bilden behöver en bråkdels sekund för att rulla på i normal takt.

På det hela taget blir det nog att returnera.