Välj en sida

För några veckor sedan lämnades ett förslag in till W3C (organisationen bakom standardisering av tekniker runt webben) som går ut på att erbjuda en mekanism för DRM-skydd i videouppspelning i HTML. Förslaget beskriver ett gemensamt API för att kommunicera med DRM- och krypteringssystem snarare än DRM-systemet i sig. Redaktörerna för förslaget kommer från Google, Microsoft och Netflix.

Ett av företagen som stödjer förslaget är BBC och de har fått en del kritik för detta, bland annat av författaren och debattören Cory Doctorow som skrev ett blogginlägg om detta på Boing Boing där BBC sägs förråda allmänheten.

Även vi på TV4 har väntat på att DRM-stöd ska fixas för videostödet i HTML.

För oss på TV4 finns det idag två hinder för att vi ska använda oss av videomöjligheterna i HTML fullt ut istället för att förlita sig på den Flashspelare vi använder idag. Det ena är att visa annonser och det andra är DRM-skydd för visst av vårt material. Annonserna är det vi livnär oss på och rent tekniskt skulle det gå att lösa redan idag. DRM-skydd är ett krav från vissa av våra innehållsleverantörer och utan sådant kan vi inte visa dessa serier på webben. Eftersom TV4 vill ha annons- och abonnemangsintäkter där folk finns så har vi inget intresse i sig av DRM-skyddet. Det är ett nödvändigt ont när vi erbjuder våra tittare åtråvärt programinnehåll. Därmed alltså inte sagt att man slentrianmässigt bör ha DRM-skydd på allt, vi vill ju kunna nå så brett som möjligt med våra annonser och man får nog räkna med att DRM-lösningar även framöver kommer att begränsa inte bara vad man kan göra med innehållet utan även på vilka plattformar det finns stöd.

Idag är det t.ex. så att Googles Widevine-lösning inte har stöd för Linux på desktop, däremot på Linux för inbyggda system. Så vanliga Linux-användare kan inte använda Widevine trots att det faktiskt finns Linuxstöd utvecklat.