Välj en sida

Dagens meteoritnedslag i Ryssland har återigen visat på de positiva bieffekterna av att så många i landet har dashboard cams installerade i sina bilar. Förra gången det var aktuellt var när ett tjeckiskt flygplan kraschade över en motorväg vid Vnukovo-flygplatsen i Moskva i mellandagarna förra året och innan dess har det gett upphov till fantastiska Youtube-filmer med massor av trafikincidenter.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=E-l4w-DIiXk&w=640&h=360]

Det är just för trafikincidenterna som kamerorna är installerade – för att kunna ha bevismaterial vid tvister efter olyckor på vägarna men fördelen är förstås att även andra saker som inte skulle ha fångats av kameror annars finns att tillgå i nyhetsrapporteringen, forskningen eller släktkrönikor. Det här väcker förstås frågor om kameror även i andra sammanhang, t.ex. att fånga vardagen i övrigt och inte bara på ryska vägar.

Lifelogging-rörelsen har som mål att fånga händelser i människors liv och spara till senare.

MIT-forskaren Deb Roy fyllde sitt hus med videokameror och fångade hela sin sons språkutveckling.

https://embed.ted.com/talks/lang/sv/deb_roy_the_birth_of_a_word.html

Cesar Kuriyama väljer ut en sekund från varje dag av sitt liv vilket blir till en dokumentation av sitt liv.

https://embed.ted.com/talks/lang/sv/cesar_kuriyama_one_second_every_day.html

Med produkter som Memoto, Autographer och liknande är det nog något som kommer bli betydligt vanligare ganska snart. Det kommer även att bli föremål för diskussioner om integritet och leda till incidenter i sig själv, som när Steve Mann i somras gjorde ett besök på en McDonalds-restaurang i Frankrike där de inte alls var glada över att han med sina glasögon dokumenterade restaurangen och personalen sedan förstörde hans tekniskt avancerade glasögon med inspelningsmöjlighet.