Välj en sida

I skrivande stund är det slutminuter av matchen mellan Real Madrid och Barcelona i TV4 Sport Xtra och på TV4 Play Premium. Som vanligt drar ett möte dem emellan stor publik och man ska inte vänta sig något annat.

Tyvärr så lyckades vi ändå få problem med sändningen på TV4 Play ikväll. Grafen ser inte vacker ut under tiden 21.00 och en kvart framåt.

httpss://heroku.newrelic.com/public/charts/tct9xFPvGf

Förklaring till att vi var så under förväntad prestanda förklaras nog av att Heroku ändrade plattform under fötterna på oss idag. I ett kort, undangömt meddelande på sin webbplats meddelas att Bamboo-stacken (på vilken vi bland annat kör TV4 Play) från och med idag inte längre har Varnish-cache. Såhär i efterhand kan jag inte heller var det aviserats i förväg. Tidigare har Heroku varit bra på att förvarna om större ändringar av den här typen men tydligen inte den här gången.

Utan Varnish blir andelen förfrågningar till applikationslagret mycket större och vi behöver skruva upp kapaciteten. Till större evenemang brukar det dessutom finnas någon förberedelse på att skruva upp kapacitet i förväg och därefter vid behov.

Efter det gick det betydligt bättre. Dock inte helt utan problem. Streamingleverantören Akamai rapporterade om ökat antal fel på strömmar. Vi 21.50 så levererades 38,1 40x-fel per sekund. (I vanliga fall är det långt under 1 40x-fel per sekund.) Till råga på allt så var det fel hos Conviva som är leverantör av kvalitetsmätning, så vi kunde inte riktigt se den realtidsinformation vi vill ha för att snabbt kunna identifiera fel.

I sådana lägen är det bra om man har en arsenal av hårdvara tillgänglig att testa med.

Real Madrid–FC Barcelona på dator, iPad, Android och iPhone