Välj en sida

Jag har nu arbetat på TV4 sedan september och känner att det nog är dags att berätta vad jag sysslat med under dessa månader. Ni som har följt bloggen vet att jag kom in efter att teknikavdelningen såg ett behov av en person som kunde se över Quality of Service och Quality of Experience och det är kring dessa områden jag lagt mitt fokus.

Bland annat har vi inom Digitala Medier tagit fram ett nyckeltal kallat Site Quality Index (SQI) som innefattar bland annat upptid, laddtider och strömkvalitet. Genom ett sammanslaget nyckeltal blir kommunikationen mot organisationen tydligare samtidigt som våra två teknikavdelningar som arbetar med sajterna respektive videoströmmarna kan plocka fram de delar som de kan påverka. Resultatet har blivit en ökad medvetenhet kring hur våra många releaser påverkar prestandan.

Det är just sajtprestandan jag vill prata om i detta inlägg. När man lanserar en ny produkt är en av de vanligaste fallgroparna att man fortsätter att lägga till funktion efter funktion tills systemet blir helt sönderbyggt. Detta i sin tur brukar leda till att man väljer att bygga om produkten från början; mjukvarubranschens motsvarighet till slit-och-släng. Om man istället vårdar produkten skulle den räcka så mycket längre och samtidigt kännas fräsch hela tiden.

Nu när vi har två nya produkter i TV4.se och TV4 Play vill vi ta tillvara på prestandan samtidigt som sajterna hela tiden utvecklas. Genom att redan från första början ha kvaliteten i åtanke minskar vi riskerna att bygga funktioner som slukar värdefulla millisekunder. Vi slipper även mycket av det tidskrävande arbetet att gå tillbaka och felsöka när en ny release plötsligt leder till längre laddtider. Samtidigt måste vi vara villiga att plocka bort funktioner som inte längre används eller som vi inte längre anser behövs för att inte bara hålla prestandan uppe utan även behålla lättöverskådligheten och den rena designen på våra sajter.

Självklart är det lättare sagt än gjort men genom att sätta upp tydliga mål för svarstider, sidstorlek, antalet anrop och laddtider kommer vi på ett enkelt och effektivt sätt kunna vidta åtgärder när den där flashiga nya funktionen kostar mer än den smakar. För även om vi älskar finesser och mycket blingbling kommer vi alltid att sätta kvalitet framför kvantitet.