Välj en sida

2009 -när jag var ny på TV4 – varnade kollegorna för ”Idol-effekten”. Idoleffekten är vad som händer när säsongens första Idol-program med auditions är slut och sändningen hänvisar till webben. Det brukade ta 1-2 minuter sen blev sajten seg eller otillgänglig av alla användare som samtidigt försökte besöka TV4.se.


”Idol-effekten” – antal requests mot TV4.se.

Mycket har hänt sedan dess och idag hanterar vi likadana eller större trafiktoppar utan vidare.

Men 2012 har utmaningen förändrats: nu hanterar vi tjänster som kräver abonnemang (registrering, betalning, produkter, inloggning etc.). Att få det att fungera för högt tryck är betydligt mer komplext än många besökare som vill se samma innehåll (fritt).

Big Brother-premiären i söndags var en sån händelse och även om vi klarade sändningens avslutning vid 23 hade vi problem när premiäravsnittet drog igång vid 21. Första timmen var det inte mycket som fungerade på TV4 Play. All trafik och några flaskhalsar gjorde att sajten i stort sett var otillgänglig (bigbrother.se fungerade hela tiden).

Nedladdningstid förstasidan www.tv4play.se.

Efter den första timmen som vi fyllde med felsökning och optimering fick vi ordning på sajten så från i söndags 22.30 har det rullat på som förväntat.

Men det var premiären – nu pågår livesändningen över 100 dygn till så mycket kommer hända. Det är fem livesändningar och en Directors Cut från Big Brother-huset i Årsta. Att se livevideon kräver ett abonnemang på ”Big Brother 24-7” och det går att se både på webb eller i mobilen (TV4Play-appen). På TVTV visas Big Brother på TV11.