Välj en sida

Vi har på kort tid släppt en helt ny iPad-app och en uppdaterad iPhone-app för TV4 Play. Det har varit en lärorik resa. Och ganska lång.


Arbetet med TV4Play för iPad
Första skisserna till iPad-versionen gjordes under hösten/vintern 2010. Sedan dess har det itererats, utvecklats och ändrats många gånger innan vi släppte appen den 21 november. Vi har haft två projektledare som hunnit gå på föräldraledighet under projektets gång så det var Liselott som drev projektet till lansering.

Att göra en app (iOS eller Android) är inte samma sak som att göra något för webb:

    – inskickad till Appstore/Market och nedladddad hos användarna är det meckigt att uppgradera och göra förändringar i den
    – vi hamnar fort i ett läge där våra användare har flera olika versioner av apparna installerade som vi måste stödja
    – apputveckling (läs: kodning) har vi inte egna resurser för
    – till skillnad från webbsidor har appen fler egenskaper som går att styra, till exempel att skärmen kan vara stående eller liggande och multi touch som ger objekten egenskaper (scrollning, ”studsning”, klickytor etc.)
    – produktutvecklingen kräver att de olika yrkesrollerna arbetar tätt tillsammans – en design säger inte tillräckligt mycket om upplevelsen för att det ska gå att utveckla

För oss krävde iPad-appen engagemang från i stort sett alla våra avdelningar, bland andra: produktägare och redaktionen från Digitala Medier, betaltjänst-ansvariga (Premium), egna teknikresurser (API:t), systemtekniker (enkodering, streaming, videoflöden), inköpare (rättigheter) och traffic (annonser). Utanför huset var Daytona med och skapade koncept och design, iDeal Apps kodade apparna och Videoplaza hanterade annonssystemet.

Vår utvecklingsprocess har förändrats och förbättrats mycket under utvecklingens gång. Vi har hunnit prova flera olika samarbetsformer och lärt oss mycket på vägen som har gjort oss till bättre app-utvecklare. De lite stapplande stegen vi inledde projektet med har ersatts av ett processmaskineri med en helt annan säkerhet. Ja, vi underskattade nog vissa moment….

Jag tycker några av de viktigaste lärdomarna är hur viktigt samarbetet mellan alla skrån är, hur prototypandet ska bedrivas och att testandet inte kan underskattas. Och därmed det som är gemensamt för all utveckling vi gör: själva arbetsprocessen/arbetsmetodiken.

Uppdateringarna på Lucia
Den uppdaterade iPhone-appen som publicerades i tisdags är på ytan ganska lik den gamla versionen. Stora skillnaden är att videostreamingen är omgjord och det är en markant förbättring som måste upplevas! Den förra versionen var inte tillräckligt bra och sågades i Appstore. Vi har lyssnat och gjort om, den nya version 1.2 har just nu 17 femmor av 31 lämnade betyg och det är glädjande.

iPad-appen uppdaterades också i tisdags och har nu version 1.1. Nu är det fullt stöd för Airplay – både för gratistittande och Premium-medlemmar. Videon har hög kvalitet (300-2500 kbit/s) så även kopplad till en riktig TV blir kvaliteten på bild och ljud grym.

Nu kan vi börja
Att apparna är ute innebär att vi kan börja jobba med dem på riktigt. Redan nu testar vi version 1.2.1 av iPhone-appen som innehåller en buggfix för inloggningen och till nästa större release dröjer det inte så länge.

Tyck till
Vi lyssnar på feedback: lämna en review i Appstore, maila oss (iphone@support.tv4.se/ipad@support.tv4.se) eller använd formuläret i iPad-appen och berätta vad du tycker.

Personligen tycker jag att iPad är en av de bästa TV-plattformar som finns. Stor yta, bra bild, bra ljud (med lurar) och känslan av att peta runt i gränssnittet gör att man ”kommer nära” upplevelsen av rörlig bild – TV4 nära dig.