Välj en sida

Ibland sker utveckling som inte når de stora massorna, men uppskattas desto mer av de som faktiskt har en användning av det. I måndags kom en förfrågan om vi kunde få till en teckentolkad version av TV4. (För er som inte vet vad teckentolkad går ut på, så betyder det att allt tal och ljud översätts till teckenspråk).

Det här är ju en spännande teknisk utmaning- och man kan tänka sig hur många lösningar som helst: Kanske en virtuell 3D modell som läser de subtitles (undertexter) som finns till de flesta program, kanske ytterligare avancerat genom att analysera ljudet och rendera modellen från det.

I detta fall var fokus: få ut något snabbt och enkelt.

Lösningen blev följande: Ett företag specialiserat på just teckentolkning har satt upp en TV mottagare hos sig. Denna mottagares utgång skickas till en dator som kör Vidblaster PRO. Till samma dator finns en kamera kopplad framför vilken en teckentolk direktöversätter ljudet till teckenspråk. Mjukvaran ”keyar” (av chroma key) in teckentolken framför bilden från TV4.

Slutresultatet blir en bild med TV4 i bakgrunden och teckentolken i förgrunden:


Tjänsten finns på https://tv4.se/tv4tolken, första livesändning 16/12-2011 klockan 20:00. Just nu kan man se Bonde söker fru, teckentolkad på samma plats.

Mer programinformation och diskussioner på:

https://www.facebook.com/pages/TV4-tolken/233614976711875